Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025

Autor: Radu Țuțulan 20 iul. 2025 Știri auto
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025

Cei mai mulți dintre șoferi dau cu spatele doar pentru a ieși din parcare sau când întorc mașina. Deci, nu prea trebuie să își facă griji cu privire la viteza de deplasare, pentru că nu parcurg decât 3-5 metri în marșarier. Dar, sunt conducători auto care dau cu spatele pe o distanță mult mai mare, fiindcă au greșit drumul sau pentru a evita traficul de pe sensul lor de mers. Iată care sunt regulile impuse de noul Cod Rutier 2025 și care e viteza maximă legală pe care o poți atinge în marșarier.

Manevra de mers cu spatele implică anumite obligații pentru șoferi. Pentru că, deși pare simplă, implică mai multe riscuri decât își imaginează majoritatea șoferilor.

De asemenea, mulți nu știu dacă sunt obligați să pună avariile când dau cu spatele. Și nici dacă există o viteză maximă impusă de noul Cod Rutier 2025 în ceea ce privește mersul în marșarier.

Cod Rutier 2025: Reguli și obligații când dai cu spatele pe un drum public

Noul Cod Rutier 2025 stabilește că nu ai voie să circuli cu spatele mai mult de 50 de metri. Această regulă se aplică atât pe străzile cu sens unic, cât și pe drumurile unde circulația se desfășoară în ambele sensuri.

De asemenea, nu ai voie să ieși cu spatele de pe un drum cu sens unic în altă stradă.

Dacă la ieșirea cu spatele din curte sau garaj nu ai vizibilitate, Codul Rutier 2025 impune obligația de a fi dirijat de o altă persoană. Cel aflat în afara mașinii trebuie să se asigure că manevra poate fi executată în siguranță. Iar în cazul producerii unui accident, cel care dirijează va fi tras la răspundere.

Legea stabilește că în toate situațiile în care o mașină dă cu spatele, șoferul acesteia are obligația de a se asigura. Și doar dacă manevra poate fi efectuată în siguranță, atât în raport cu alte mașini, cât și cu pietonii, are dreptul de a merge în marșarier.

Nu ești obligat să pui avariile, când dai cu spatele. Dar, este recomandat să aprinzi aceste lumini de semnalizare, pentru a fi mai vizibili pentru cei care vin din spate.

Există viteză maximă legală pe care o poți atinge în marșarier?

Codul Rutier nu impune o viteză maximă impusă vehiculelor care merg în marșarier. Dar, având în vedere că, legal, nu poți circula cu spatele pe o distanță mai mare de 50m, viteza care poate fi atinsă nu este foarte mare.

Totuși, legea circulației impune anumite limite de viteză:

  • 50 km/h în localitate;
  • 90 km/h pe drumurile naționale sau județene;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 130 km/h pe autostradă.

Iar aceste limite de viteză sunt obligatorii, indiferent dacă mașina respectivă merge cu fața sau cu spatele.

Așadar, viteza maximă legală pe care o poți atinge în marșarier este aceeași cu cea impusă la circulația normală.

Totuși, cât de tare poți merge cu spatele? Un test făcut de cei de la AutoVlog arată că o mașină poate atinge o viteză destul de mare în marșarier, în doar câteva secunde.

VIDEO


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide